Csicseriborsó főzelék recept: tápláló és ízletes fogás

A csicseriborsó (latin nevén Cicer arietinum) nemcsak ízletes, de tápanyagokban is rendkívül gazdag hüvelyes, amelyet a mediterrán és közel-keleti konyhákban évszázadok óta nagyra becsülnek. Bár a magyar konyha alapvetően a babfélékre, lencsére vagy borsóra épít, a csicseriborsó is egyre inkább helyet kap a modern gasztronómiában. A csicseriborsó főzelék tökéletes választás vegetáriánusok és vegánok számára is, ugyanakkor bármelyik magyar háztartásban nagy sikerre számíthat.

A csicseriborsó előnyei

Mielőtt belevágnánk a receptbe, érdemes egy kicsit megismerkedni a csicseriborsóval és annak előnyeivel. A csicseriborsó kiváló fehérjeforrás, ezért különösen fontos lehet azoknak, akik növényi alapú étrendet követnek. Emellett magas a rosttartalma, ami segít az emésztésben, valamint alacsony a glikémiás indexe, így hosszabb időn át biztosítja a teltségérzetet, ami segít a vércukorszint stabilizálásában is. Tartalmaz még többek között vasat, magnéziumot, cinket és B-vitaminokat, amelyek elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez.

A csicseriborsó számos módon felhasználható: készíthetünk belőle levest, salátát, humuszt vagy éppen főzeléket, amely magyar konyhánk egyik alapétele. A következőkben egy részletes, lépésről lépésre vezetett receptet mutatok be a csicseriborsó főzelék elkészítéséhez.

Csicseriborsó főzelék recept: tápláló és ízletes fogás

Hozzávalók a csicseriborsó főzelékhez (4 adaghoz):

  • 400 g száraz csicseriborsó (vagy 2 konzerv csicseriborsó)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj vagy napraforgóolaj
  • 2 evőkanál liszt (búzaliszt vagy gluténmentes liszt)
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 babérlevél
  • Só, bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál mustár (opcionális)
  • 1 evőkanál citromlé (opcionális)
  • 1 dl növényi vagy tehéntej (opcionális a selymesebb textúráért)
  • 1-2 dl víz (a kívánt sűrűség eléréséhez)

Elkészítés lépésről lépésre

1. Csicseriborsó előkészítése

Amennyiben száraz csicseriborsót használunk, előző este áztassuk be hideg vízbe. Az áztatás segít megrövidíteni a főzési időt, valamint puhává varázsolja a csicseriborsót. Az áztatott borsót másnap alaposan öblítsük át, majd friss vízben tegyük fel főni. Főzzük 45-60 percig, amíg meg nem puhulnak a szemek. Ha konzerv csicseriborsót használunk, egyszerűen szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel, és tegyük félre.

2. Alapok elkészítése

Az olívaolajat vagy napraforgóolajat melegítsük fel egy közepes méretű lábosban, és adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Pár percig pirítsuk közepes lángon, amíg a hagyma aranybarnára nem sül. Ezt követően adjuk hozzá a finomra vágott fokhagymát, és rövid ideig pirítsuk tovább, amíg illatos nem lesz.

3. Rántás készítése

A hagymás alaphoz keverjük hozzá a két evőkanál lisztet, és készítsünk egy világos rántást. Ügyeljünk arra, hogy a liszt ne égjen meg, de néhány percig pirítsuk, hogy kioldódjanak belőle az ízek. Amikor a rántás elérte a megfelelő állagot, szórjuk rá a fűszerpaprikát és az őrölt köményt, majd keverjük össze.

4. A főzelék összerakása

Ezután adjuk hozzá a megfőtt (vagy lecsepegtetett konzerv) csicseriborsót a lábosba, és öntsünk rá körülbelül 1-2 dl vizet, hogy a főzelék szép, sűrű, de mégis folyós legyen. Tegyük hozzá a babérlevelet, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt közepes lángon főzzük körülbelül 15-20 percig, hogy az ízek összeérjenek.

5. Sűrítés és ízesítés

Ha a főzelék elérte a kívánt állagot, ízlés szerint adhatunk hozzá egy kis tejfölt vagy növényi tejet, hogy selymesebb legyen a textúrája. Egy teáskanál mustár és egy kevés citromlé extra ízt adhat neki, de ezek elhagyhatók, ha a klasszikus változatot kedveljük.

Tippek és variációk

Füstölt szalonna vagy kolbász hozzáadása

Ha nem vegetáriánus változatot készítünk, a csicseriborsó főzelék ízét még tovább gazdagíthatjuk füstölt szalonna vagy kolbász hozzáadásával. A szalonnát vagy kolbászt a hagymával együtt pirítsuk meg, majd a további lépések megegyeznek a fent leírtakkal.

Gluténmentes változat

A liszt helyett használhatunk gluténmentes lisztet vagy akár burgonyakeményítőt is, ha valaki gluténérzékeny, így is ugyanazt a sűrű, ízletes állagot érhetjük el.

Extra zöldségek hozzáadása

Bár a csicseriborsó főzelék önmagában is nagyon tápláló, további zöldségekkel még több vitamint és ásványi anyagot vihetünk az ételbe. Hozzáadhatunk például apróra vágott sárgarépát, zellert, vagy akár spenótot is, amelyek nemcsak az ízt gazdagítják, de még színesebbé is teszik az ételt.

Tálalási javaslatok

A csicseriborsó főzelék hagyományosan friss kenyérrel, esetleg pirítóssal fogyasztandó. Aki szereti, készíthet hozzá feltétet is: főtt tojás, fasírt vagy rántott hús remek választás lehet mellé. Vegetáriánusok számára tojás helyett sült tofu vagy grillezett zöldségek is jó alternatívát jelentenek.

Csicseriborsó főzelék tárolása és újramelegítése

Ez a főzelék remekül tárolható a hűtőben 2-3 napig is, és az ízek még inkább összeérnek másnapra. Ha marad belőle, légmentesen zárható edényben tároljuk, és újramelegítéskor egy kevés víz vagy tej hozzáadásával visszanyerhetjük a selymes állagot. Fagyasztásra is alkalmas, így akár előre is elkészíthetjük, ha egy gyors, mégis tápláló ételt szeretnénk kéznél tartani.

Miért érdemes beiktatni az étrendbe?

A csicseriborsó főzelék nemcsak finom és laktató, de rendkívül egészséges is. A hüvelyesek rendszeres fogyasztása hozzájárul az emésztőrendszer egészségéhez, és segíthet a vércukorszint stabilizálásában. A fehérjében és rostokban gazdag csicseriborsó hosszú időre eltelít, ezért ideális választás lehet ebédre vagy vacsorára, különösen akkor, ha valami egészséges és tartalmas fogásra vágyunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük