Vadcitrom lekvár készítése

Vadcitrom lekvár recept

A vadcitrom íze fenséges, kissé savanykás és egzotikus. Fogyaszthatjuk desszertekbe keverve, süteményekhez töltelékként vagy akár önmagában is zamatos lekvárként reggelire pirítósra kenve. A házi készítésű vadcitrom lekvár pedig kifejezetten különleges csemege. Könnyen elkészíthető otthon, és remek módja annak, hogy ezt a finom, egészséges citrusfélét beillesszük étrendünkbe.

Hozzávalók a hagyományos változathoz:

  • 1 kg érett vadcitrom megtisztítva, kimagozva és apróra vágva
  • 500 g cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. Kezdjük a vadcitromok alapos megmosásával és megtisztításával. Távolítsuk el a végeket, majd vágjuk a gyümölcsöt vékony szeletekre vagy apró kockákra.  A vadcitrom héja nem ajánlott a fogyasztásra!
  2. Helyezzük a feldarabolt vadcitromokat egy nagyobb edénybe vagy lábasba. Adjuk hozzá a cukrot, citromlevet és sót. Jól keverjük össze.
  3. Főzzük közepes lángon, folyamatosan kevergetve legalább 30-40 percig, amíg a lekvár besűrűsödik és fényes külsőt kap. Ha túl sűrűnek találjuk, adhatunk hozzá egy kevés vizet.
  4. Amikor elérte a kívánt állagot, vegyük le a tűzről. Merjük át az üvegekbe vagy befőttesüvegekbe, majd lezárva tároljuk hűvös, száraz helyen. Kinyitás után a hűtőben tárolva hetekig elálll.
  5. Tipp: ha kisebb adagokat szeretnénk készíteni, arányosan csökkentsük a hozzávalók mennyiségét. Egy nagyobb főzet azonban praktikusabb.

Vadcitrom lekvár készítése

Érdemes tudnod: A vadcitrom gyógyhatásai

Cukormentesen is csodálatos ízű lehet ez a házi finomság! Íme a cukormentes változat receptje:

Cukormentes vadcitrom lekvár recept

Hozzávalók:

  • 1 kg érett vadcitrom megtisztítva és apróra vágva
  • 1 bögre xilit vagy más természetes édesítőszer
  • 1 tasak zselésítőpor (pektin)
  • 1/2 citrom leve
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  1. Kezdjük ugyanúgy, mint a hagyományos változatnál – mossuk meg és daraboljuk fel a vadcitromokat.
  2. Egy lábasban keverjük össze az összes hozzávalót – a vadcitromdarabokat, a zselésítőport, a xilitet vagy más édesítőszert, citromlevet és sót.
  3. Főzzük közepes lángon kevergetés mellett kb. 15-20 percig, amíg a pektin feloldódik és a lekvár besűrűsödik.
  4. Vegyük le a tűzről, merjük át a befőttesüvegekbe és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután zárjuk le az üvegeket és hűtőben tároljuk.
  5. A cukormentes változatnál is érdemes kisebb főzetekkel kezdeni, hogy lássuk a kívánt sűrűséget.

Akár hagyományos, akár cukormentes, a házi vadcitrom lekvár isteni finomság lesz reggelire, süteményekhez tölteléknek vagy csak úgy egyszerűen. Sokkal zamatosabb, mint a bolti változatok. Ráadásul praktikus felhasználni ezt a különleges citrusféle minden részét így nem vész kárba semmi.

Remek kísérletezni az ízesítésekkel is – adhatunk hozzá egy kis fahéjat, szegfűszeget, narancsvirágot vagy akár más gyümölcsöt, például eperrel vagy földieperrel is isteni lehet ez a lekvár. A házi készítés miatt pontosan tudhatjuk, milyen egészséges összetevők kerültek bele. Fogadjunk szót a természetnek és készítsük el otthon ezt a felséges, vitaminokban gazdag csemegét!

Birsalmás vadcitrom lekvár

A vadcitrom lekvár önmagában is igazi csemege, de ha összekombináljuk egy másik őszi gyümölccsel, a birsalmával, akkor igazán különleges ízélményre számíthatunk. A birsalma íze tökéletesen illik a vadcitroméhoz – egy kis édes, kissé fanyar, mégis finom harmónia. Ráadásul mindkét gyümölcs gazdag pektinben, így remekül besűrűsödik a lekvár anélkül, hogy bármilyen mesterséges zselésítőt kellene hozzáadni.

Hozzávalók:

  • 500 g érett vadcitrom, meghámozva, kimagozva és apró kockákra vágva
  • 500 g érett birsalma, meghámozva, kimagozva és apró kockákra vágva
  • 300 g cukor (vagy xilit/más édesítőszer a cukormentes változathoz)
  • 1 tasak citromsav (opcionális)
  • 1 csipet fahéj (opcionális)

Elkészítés:

  1. Kezdjük a birsalmák és vadcitromok alapos megmosásával, majd hámoztassuk meg és magozzuk ki őket. Vágjuk apró kockákra mindkét gyümölcsöt. Mindenképp héjjazzuk le!
  2. Tegyük egy nagyobb edénybe vagy lábasba a felkockázott gyümölcsöket. Szórjuk meg a cukorral (vagy édesítőszerrel) és citromsavval – ez utóbbi opcionális, de fokozza az ízt. Fahéjjal is ízesíthetjük kedvünk szerint.
  3. Lassú tűzön kezdjük el melegíteni az elegyet, folyamatosan kevergetve. Amikor már forr, csökkentsük a lángot és főzzük tovább kb. 30-40 percig, amíg besűrűsödik lekvárszerű állagúra.
  4. Közben rendszeresen kevergessük át, hogy ne égjen le az alja. Ha úgy ítéljük meg túlságosan besűrűsödött, öntsünk hozzá egy kis vizet.
  5. A főzés vége felé akár egy kis rumot, narancsvirágvizet vagy fahéjat is adhatunk ízlés szerint az elegynek.
  6. Ha elérte a kívánt sűrűséget, vegyük le a tűzről és még forrón töltsük át üvegekbe vagy befőttesüvegekbe. Zárjuk le a tetőket és fejjel lefelé fordítva hagyjuk teljesen kihűlni.
  7. A kihűlt vadcitrom-birsalma lekvárt hűvös, száraz helyen érdemes tárolni. A hűtőben is sokáig eláll.

A végeredmény egy tökéletesen besűrűsödött, mégis darabos állagú, finom őszi lekvár a vadcitrom és birsalma sajátos ízvilágával. Fogyaszthatjuk pirítósra kenve reggelire, de tortákhoz, palacsintákhoz vagy akár szárnyasok ízesítésére is remek választás.

A cukormentes változatot is könnyedén elkészíthetjük, ha cukor helyett valamilyen természetes édesítőszert, például xilitet, eritritet vagy akár édesgyökeret használunk. Ezúttal is figyeljünk arra, hogy szükség szerint hígítsuk a lekvárt egy kis vízzel.

A vadcitrom-birsalma lekvár gyönyörű, aranysárga színével, zamatos ízével és házi jellegével tökéletes nassolnivaló ősszel. Fogyasszuk bátran akár önmagában is, de használjuk fel kreatív sütemények, desszertek vagy akár szószok elkészítéséhez is. Ráadásul tele van értékes vitaminokkal, rostokkal, így egészséges is!

Források:

https://www.facebook.com/Mobyfuszerei

0 thoughts on “Vadcitrom lekvár készítése”
  1. Ищите где заказать профессиональные маркетинговые исследования рынков РФ, СНГ, мировых и ЕАЭС? Зайдите на сайт https://aipr-rf.ru/ и познакомьтесь с профессиональной командой, которая предлагает широкий перечень услуг и существует на рынке более 10 лет. Более 2000 клиентов по всему миру. Ознакомьтесь на сайте с услугами и нашими кейсами.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük